Blogger Backgrounds

Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2006

Πώς μας βλέπουν?

Διαβάζω διάφορες απορίες μπλογκο-συνοδοιπόρων για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, ενώ εμείς που κυριολεκτικά "αδειάζουμε" στα online κείμενά μας, έχουμε διαφορετική άποψη για το ποιόν μας.
Οταν υπάρχει η οπτική άποψη, αυτόματα ο εγκέφαλος κάνει τους δικούς του συνειρμούς, σύμφωνα με αυτά που μας λένε τα μάτια μας, οι αισθήσεις μας, οι εμπειρίες μας. Συχνά-πυκνά κάνουμε λάθος εκτίμηση γιατί ο άλλος δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, ένα σώμα, μιά ωραία κολώνια, υπάρχει η προσωπικότητα, τα ταλέντα, το κάτι τι που φαίνεται μετά.
Στο blog δεν υπάρχει οπτική εικόνα, οι αισθήσεις όμως λειτουργούν γιατί βλέπουμε το κουστουμάκι που φοράνε τα blogs του καθενός απο εμάς..Κατά κάποιο λοιπόν τρόπο έχουμε μία οπτική εικόνα, εντάξει δεν μπορώ να μυρίσω την κολώνιά σου φίλε μου, ή να δώ το ωραίο σου φουστανάκι φιλενάδα, αλλά θα το υποστώ και αυτό το μείον στη ζωή μου.
Και βγάζουμε λοιπόν τα διάφορα συμπεράσματα απο αυτά που βλέπουμε στους άλλους..τους εικονικούς άλλους που όταν τύχει να τους συναντήσουμε...
.....................αλήθεια έχετε ποτέ συναντήσει άλλους μπλόγκερς, μπλόγκοφίλους εννοώ? Καμμία σχέση με παλιές εμπειρίες συνάντησης αγνώστων ..εδώ δεν είμαστε άγνωστοι, μπορεί να μην ξέρω αν έχεις μούσι και μουστάκι ή σκουλαρίκι στο αυτάκι, "σε ξέρω" όμως απο το πώς γράφεις.. και αντίστοιχα μπορεί να ξέρεις ΟΛΑ όσα με απασχολούν..πράγματα που δεν ξέρει κανένας απο τον κύκλο μου
Η εμπειρία αλησμόνητη γιατί δεν ξεκινάς τη γνωριμία απο το "αβγ" αλλά τη συνεχίζεις απο εκεί που την άφησες όταν χθές αντάλλασες γραπτές απόψεις/βρισιές/σφαλιάρες, ότι νάναι με τον/την φίλο/φίλη που έχεις μπροστά σου.
Πρόβλημα λοιπόν δεν έχουμε για το πώς θα μας δούν οι μπλογκοφίλοι μας, αλλά οι άλλοι γνωστοί/άγνωστοι που μας περιβάλλουν..
Πρόβλημα ?
Οταν με προβληματίσει σοβαρά θα σας το πώ.

19 σχόλια:

mario είπε...

καλημέρα Μαρίνα, μπλογκοφιλους δεν έχω συναντήσει... ακόμα τουλάχιστον, όμως έχω εμειρία από μια συνάντηση όπως την περιγράφεις και είναι καλή.
Γνώρισα άτομα που μιλούσαμε στο μσν και μάλιστα με έναν από αυτούς γίναμε πολλοί καλοί φίλοι.
Αυτός και μια κοπέλα έμειναν φίλοι μου ως και σήμερα.
Η εμπειρία ήταν όντως ανεπανάληπτη.

vasvoe είπε...

εγώ μίλησα μερικές φορές με την συνήθη ύποπτη στο μέσσεντζερ, μετά κανονίσαμε στο άσχετο εντελώς και πήγαμε μαζί στο βερολίνο. αυτή θα πήγαινε ούτως ή άλλως κι εγώ το είχα καημό το βερολίνο, έ, και αφού ήταν φτηνά τα εισητήρια και ο ξενώνας, έδεσε!

Όταν κατέβω αθήνα πολύ θα ήθελα να την ξαναδώ.

northaura είπε...

καλημέρα...ούτε εγώ έχω συναντήσει, αλλά τι να το κάνεις; ένα φουστάνι κι ένα μουσάκι λιγότερο συγκρίνονται με τα θαύματα που γίνονται στις μπλογκογειτονιές;

Despoina είπε...

Βρε Μαρινάκι όμως, πόσο πραγματική είναι η εικόνα που νομίζεις ότι δίνουν οι μπλογκοφίλοι μας; Απλά γιατί το μπλογκ είναι μονοδιάστατο, και δεν σου επιτρέπει να προβάλεις όλες τις πτυχές του εαυτού σου... Που σημαίνει ότι η εικόνα που δημιουργείς στο μυαλό σου να απέχει μάκραν από την πραγματικότητα... Τώρα δεν ξέρω, γιατί δεν έχω συναντήσει κανένα, οπότε δεν μπορώ να συγκρίνω την μπλογκ-εικόνα με την πραγματικότητα. Αλλά πιστεύω ότι οι μπλογκοφίλοι σου, που σε διαβάζουν καθημερινά, ξέρουν ΜΟΝΟ όσα επιτρέπεις εσύ να προβάλεις απ' το μπλογκ, και ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω. Το ερώτημα είναι πόση αυτοπροβολή επιτρέπεις στο μπλογκ σου. Και το πιθανό κόστος που συνεπάγεται...

Marina είπε...

mario, αρα κατά κάποιο τρόπο συμφωνούμε..Αν πάντως σου προκύψει μπλογκοσυνάντηση μη την χάσεις..είναι πάντα ανεπανάληπτη

vasvoe, όταν είχα πάει Θεσσαλονίκη πέρυσι είχα συναντήσει κάποιον μπλόγκερ και ήταν η συνάντηση πάρα πολύ θετική και πολύ άνετη..ξέρεις τώρα, επειδή εδώ "μιλάμε" βλέποντας τον άλλο είναι σαν να τον ξέρουμε χρόνια. Τουλάχιστον έτσι αισθάνθηκα εγώ.

northaura το πόσο ανοιγόμαστε στις γειτονιές εδώ είναι άξιον θαυμασμού, ίσως να μην μπορούμε να το κάνουμε αλλού.

despoina. Θέλω να πιστεύω ότι η εικόνα που δίνουμε εδώ έχει κάποια σχέση με τον εαυτό μας και δεν είναι όλα διαφημιστικές αρλούμπες. Συμφωνώ ότι δείχνουμε ότι θέλουμε να δείξουμε, δεν το κάνουμε μόνο εμείς, όλοι το κάνουν. Το πιό ωραίο όμως είναι όταν είναι να συναντήσεις κάποιον/κάποιαν που όντας έχεις σχηματίσει μιά άποψη για το πώς πιθανώς να μοιάζει και βλέπεις τον άλλον / την άλλη μπροστά σου και διαπιστώνεις πόσο έξω έπεσες... και εδώ σε θέλω κάβουρα τι κάνεις? Απο δικής μου πλευράς τους το λέω και γελάμε όλοι μαζί..

Despoina είπε...

Ναι, νομίζω και εγώ το ίδιο θα έκανα... Και τελικά αυτό είναι που έχει πλάκα, να συναντήσεις μπλογκοφίλους, και να δείς πόσο μέσα ή πόσο έξω έχεις πέσει όχι μόνο εσύ στην εικόνα που σχημάτισες, αλλά και αυτοί, στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους και που προβάλουν στο μπλογκ τους!

Markos είπε...

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Η εικόνα του καθενός μας, σίγουρα δεν είναι αυτή που σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης προκύπτει από τα εδώ γραφόμενα.
Συμβαίνει όμως κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Σχεδόν όλοι εδώ, μετά από κάποιο στάδιο, αποκτούμε ένα αισθητήριο, που μας επιτρέπει να διαβάζουμε "πίσω" από τις λέξεις.
Μαθαίνουμε να μιλάμε δηλαδή και μια άλλη γλώσσα. Μια γλώσσα άηχη, νοητική.

Φυσικά υπάρχουν παρερμηνείες. Αυτό είναι λογικό. Όμως είναι γεγονός ότι οι πιο πολλοί από τους μπλογκερς, αποθέτουν με την άλφα ή βήτα αφορμή σκέψεις και απόψεις που, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις Μαρίνα, αγνοούν οι του άμεσου περιβάλλοντός μας, πράγμα που σημαίνει ότι οι εδώ φίλοι γνωρίζουν πλευρές της προσωπικότητας που ίσως είναι και οι σημαντικότερες....

Την καλησπέρα μου.

KV είπε...

Νομίζω ότι και εγώ στην μέση είμαι... Αφήνουμε (συνειδητά ή όχι) ένα μέρος του εαυτού μας να φανεί ... Και όταν διαβάζουμε τους άλλους, διαβάζουμε με την "δική" μας ματιά.

ΑΛΛΑ μερικά πράγματα δεν κρύβονται. Το ένστικτο δουλεύει και πίσω από τις γραμμές... Το λέω επειδή δεν έχω γνωρίσει προσωπικά άλλον blogger;;; Θα δείξει;-)

Καλησπέρες!

thegypsy είπε...

Den exw pei sta atoma tou filikou mou kiklou oti exw blog epeidi den thelw na vlepoun kapoies proswpikes mou skepseis....etsi panw se mia sizitisi mia fili mou eipe "Den mporw na katalavw pws kapoioi anthrwpoi grafoun tis skepseis sto inernet. Den prepei na einai me ta kala tous.." Piga tin sizitisi ws ena simeio(den iparxei logos na tin anaptiksw oli twra)alla o skopos einai oti,profanws,polis kosmos den mporei na katalavei to concept tou bogging...
Gia mena pantws einai mia poli euxaristi kai anakoufistiki enasxolisi :):):):):)

Xνούδι είπε...

Από τα γραφόμενα, ξέρεις πράγματα από τον άλλο, που ίσως να σου έπαιρνε χρόνια να μάθεις ή να ανακαλύψεις σε μια "κανονική" γνωριμία. Ξέρεις πράγματα και γεγονότα, που ίσως να μην ξέρουν ούτε οι πιο κοντινοί του άνθρωποι. Αν αυτό δεν είναι το Α μια γνωριμίας, τότε τι είναι;;;;


Tις καλησπέρες μου

Marina είπε...

Marko, ΚV ίσως το δικό σας αισθητήριο να λειτουργεί καλύτερα απο το δικό μου γιατί όσες φορές έχω δημιουργήσει εικόνα...πεθαίνουμε στα γέλια με τους μπλόγκερς μετά..γιατί λέω την εικόνα που έφτιαξα και βέβαια σκάνε στα γέλια. Προφανώς δεν έχω ακόμη την πείρα της ζωής, ούτε φρονιμήτες δεν έχω βγάλει..

the gypsy, είναι γεγονός ότι πολύς κόσμος θεωρεί εμάς τους γράφοντες, σαλεμένους..μου το έχουν πεί και στη μούρη. Βέβαια ο Κ, το έχει πεί σε όλους τους γνωστούς, τους έχει δώσει και τη διεύθυνση του μπλόγκ, νευρίασα στην αρχή αλλά τελικά σκέφτηκα ότι θα γράφω ότι θέλω και πώς θα τους φανεί..σκοτίστηκα..ας μου κόψουν την καλημέρα.

xnoudi, οι γνωριμίες των μπλόγκερς μέσα απο τα γραπτά είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στους 10 μήνες που μπλογκάρω..Είναι μία εκτόνωση και μοίρασμα όσων με απασχολούν. Δεν είμαι μόνη που έχω αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω με παρεμφερή.. Είναι μεγάλο πράγμα για μένα αυτό.

alombar42 είπε...

Εχω συναντήσει λίγα άτομα από τα blogs ειδικά, αλλά επειδή είμαι χρόνια online, έχω συναντήσει εκατοντάδες ψευδώνυμα κι έχω κάνει αρκετές φιλίες.

Η εικόνα που περνάμε στο γραπτό μας, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική μας εικόνα. Οχι απόλυτα, αλλά σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να μιλάμε για μακροπρόθεσμο γράψιμο, γιατί με δυο κείμενα όλοι μπορούν να γίνουν Σωκράτες. Μπορείς να γελάσεις πολύ κόσμο για λίγο καιρό ή λίγο κόσμο για πολύ καιρό. Οχι όμως όλους για πάντα, είναι αδύνατον, όσο ηθοποιός κι αν είσαι.
Οποιος συμμετέχει σε πολλές συζητήσεις, εκφράζει απόψεις που κάποιος τρίτος θα τις δέσει κάποια στιγμή μεταξύ τους. Αν "δένουν" έχεις μια καλή εικόνα.
Απλώς στο δίκτυο υπάρχουν διάφοροι που βγάζουν τον κακό τους χαρακτήρα πιο εύκολα, κρυμμένοι πίσω από μια δήθεν ανωνυμία. Ε, τι να κάνουμε, ουδέν καλόν αμιγές κακού.

Παυσίλυπη είπε...

Δεν έχω συναντήσει blogger, και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όταν μπήκα στον κόσμο των blogs οι γνωριμίες δεν ήταν στο μυαλό μου. Ξεκίνησα θέλοντας να γράφω αυτά που σκεφτόμουν, με ανησυχούν, με ευχαριστούν, γενικώς με κάνουν να μη μουχλιάζω. Σιγά σιγά ανακαλύπτω άτομα που μέσα από τα blogs τους μου προκαλούν την επιθυμία να τα συναντήσω, αλλά δεν βιάζομαι κιόλας. Κάποτε θα γίνει κι αυτό, κάθε πράγμα στον καιρό του.

Marilina είπε...

έχω βρεθεί σε μπλογκομάζωξη.

φυσικά ήρθαν αυτοί που δεν παρουσίαζαν άλλο εαυτό, ήρθαν όσοι έγραφαν τις αλήθειες τους. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία όπως και να χει.

Και η αλήθεια είανι ότι μου προσέφερε μια γνωριμία που δε θα τολμούσα να φανταστώ με τίποτα. =)

Έχω γνωρίσει ορισμένα ατομα απο μεσεντζερ μετά από πολύμηνες συζητήσεις όμως με τα συγκεκριμένα άτομα.Κάποια άτομα δυστυχώς κρύβουν τη μαλακία τους πίσω απ την οθόνη, άλλα είσαι τυχερός που τα γνωρίζεις.

Πάντα έχω αμφιβολλίες και ασκώ σκληρή κριτική μέσα μου για τις προθέσεις του καθένα απο το νετ και μέχρι τώρα αυτό με βοήθησε.

αερικό είπε...

Bloggers δεν εχω συναντησει, ειμαι πολυ λιγο καιρο σ' αυτο το πεδιο για να τολμησω συναντησεις. Εχω συναντησει ατομα απο φορουμ ομως .
Πιστευω πως μετα απο ευλογο για τον καθενα μας διαστημα μπορουμε να καταλαβουμε που περιπου κινειται ο αλλος. Σιγουρα παντως δεν χρειαζεται βιασυνη κι ευκολα συμπερασματα.Και ναι συμφωνω πως με σχετικη ευκολια μπορεις α χαρακτηρισεις τον αλλον αν και μονον αν εισαι αρκετα χρονακια μεσα σε διαδυκτιακες κουβεντουλες και συζητησεις..

αερας είπε...

οσο κι αν ακουστει "φωσκολος"..στα 37 μου γνωρισα μαλλον την δευτερη πιο σημαντικη γυναικα της ζωης μου πισω απ το "γυαλι".
Μετα απο 3 χρονια απιστευτου παθους ,εμπειρια που δεν θα αλλαζα με τιποτα ,χωρισαμε η κατι τετοιο,εδω κι ενα μηνα περιπου.
Το γραψιμο ,μετα απο κανα δυο μηνες εφερε τηλεφωνο, το τηλεφωνο μετα απο κανα μηνα καφε...κλπ..κλπ.
κι οπως ειπε το χνουδι αν δεν ειναι το γραψιμο ,το Α της εκφρασης ,τοτε τι?

Marina είπε...

Alombar42, είναι γεγονός ότι εδώ προβάλλουμε κάποιος απόψεις που αν κάνει κανείς τον κόπο, δενουν μία προσωπικότητα που ίσως να είναι δική μας.

pafsillipi, και εγώ όταν μπήκα εδώ ήθελα περισσότερο να γράφω και να διαβάζω τους άλλους απο το να κάνω γνωριμίες. Τις γνωριμίες τις έκανα εξαιτίας του παλιατζή (http://yiusurum.blogspot.com) που συνάντησα κάποια άτομα για έναν συγκεκριμμένο λόγο.

Μαριλίνα, σε μεγάλη παρέα μπλόγκερς δεν έχω πάει..διστάζω μήπως και χαλάσει η εικόνα που έχω για εκείνους, μήπως άλλα γράφουν και άλλα είναι..προτιμώ την εικονική πραγματικότητα.

αερικό, σίγουρα δεν είναι να βιάζεται κανείς και πρός τι? ΄γράφουμε εδώ ότι μας κάνει κέφι και βρίσκουμε και φίλους/φίλες, τι παραπάνω θα μας δώσει να τους δούμε κιόλας..αν ταιριάξουμε ίσως δώσει, ίσως όχι.

αερα, είσαι λοιπόν απο τους λίγους και τυχερούς.

Ανώνυμος είπε...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα των γρίφων:
Τα αινίγματα του Oscar

Ανώνυμος είπε...

best regards, nice info film editing schools