Blogger Backgrounds

Πέμπτη, Απριλίου 13, 2006

To be or to have?


Να είσαι?
Η να έχεις?
Είναι ζήτημα οπτικής γωνίας. Η εικόνα πίσω απο το ποτήρι είναι ή ίδια. Το θέμα είναι με τι μάτια θέλουμε να τη βλέπουμε.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν, κατέχουν, παραέχουν, καμαρώνουν επειδή έχουν και παλεύουν για να έχουν. Πόλεμοι γίνονται για το ποιός έχει περισσότερα, είτε είναι πηγές εξουσίας, ακίνητα, ρούχα, περιουσία, χρήματα, οποιοδήποτε αγαθό που θα το ζήλευε ο γείτονας, επαφές με επώνυμους, δόξα, αίγλη..Αυτοί που ζούν για να έχουν, δηλαδή για να αποκτούν έχουν και αυλή, αυλικούς, μπροστά πάνε οι κλόουν, αυτοί που χτυπάνε τις ροκάνες..και πίσω οι περήφανοι κατέχοντες, έτσι δεν είναι? Εχουν κοινό που τους αντιγράφει, τους έχει κορώνα στο κεφάλι του και πολλούς πολέμιους που ναί μεν τους κατηγορούν αλλά όλο με αυτούς ασχολούνται.
Ερώτηση. Απολαμβάνουν να ζούν μόνο για να έχουν? Η μήπως όλα αυτά είναι τελικά "βαρίδια" επάνω τους?
Και η άλλη κατηγορία είναι εκείνοι οι άνθρωποι που "είναι". Είναι ο εαυτός τους. Δεν μιμούνται κανέναν. Είναι αυτόφωτοι. Τίποτα δήθεν. Δεν αντιγράφουν, δεν προσποιούνται, δεν γλείφουν, δεν κάνουν χαρούλες σε κανέναν. Δεν έχουν κοινό που τους αντιγράφει γιατί δεν αντιγράφονται, είναι παρορμητικοί όχι προβλέψιμοι. Ο κόσμος όμως τους θαυμάζει αλλά και τους μαστιγώνει αλύπητα. Γιατί τολμάνε να διαφέρουν.
Εχω όμως παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που "είναι", έχουν πολλά αγαθά. Εχουν όλα όσα μπορούν να απολαμβάνουν, να τα χαίρονται κάθε στιγμή. Δεν έχουν τις ποσότητες, έχουν την ικανότητα να γεύονται την ποιότητα.

14 σχόλια:

Mikrouli είπε...

Χρησιμοποιώντας τη δική σου κατηγοριοποίηση, ελπίζω να ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

Είναι ωραία και στην πρώτη. Ακριβώς όπως την περιγράφεις με τα θετικά και τα αρνητικά της, αλλά η δεύτερη έχει ακόμα ένα στοιχείο με θέλγει περισσότερο.

Ρίσκο.
:ο)

Marina είπε...

Κατά κάποιο τρόπο μικρούλι μου, ήσουν η έμπνευση για να γραψω αυτό το κείμενο.

Tina είπε...

Μαρινα,Πιο πολυ και απο το κειμενο μου αρεσουν οι φωτογραφιες. Ειναι καταπληκτικες
Καλο Πασχα

Juanita La Quejica είπε...

Θα ήταν υπερβολή να ζητήσουμε και την κουρτίνα 1 και την κουρτίνα 2 Μαρινάκι; Και να έχουμε και να είμαστε;

Non Private Life είπε...

Please welcome a new blog in the town

www.nonprivatelife.blogspot.com


Thank you

Markos είπε...

Το θέμα Μαρίνα είναι περισσότερο πολύπλοκο από όσο φαίνεται εξ αρχής.
Χωρίς τους έχοντες και κατέχοντες, δεν θα γινόταν συσσώρευση πλούτου και συνεπώς δεν θα υπήρχε η χρηματοδότηση της ανάπτυξης κεφαλαιοκρατικού τύπου. Δεν παίρνω θέση για το αν είναι καλή ή κακή (αν ρωτηθώ θα ταχθώ υπερ του ότι είναι κακή), αλλά επισημαίνω ότι ο τύπος της σύγχρονης κοινωνίας, δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε αυτή η καπιταλιστική συσσώρευση.
Από την άλλη το να είσαι ολιγαρκής είναι μια σημαντική ικανότητα, που όμως δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή !!!
(Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ισότιμα τους αθίγγανους; )
Έτσι το δίλημμα που έθεσες, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχει μια εύκολη απάντηση-υπέρ του να είμαστε ψηφίζουν οι περισσότεροι-δεν είναι όμως σίγουρο πως αν επικρατήσει αυτή η άποψη ο άνθρωπος θα είναι ευτυχέστερος.
Καλημέρα

Marina είπε...

Tina, σε ευχαριστώ πολύ. Τις καλύτερες φωτογραφίες τις βγάζω όταν τα έχω κοπανήσει λίγο..

Juanita, ΄και ποιός δεν το θέλει αυτό? την απάντηση βρήκα στο βιβλίο του Εριχ Φρόμ "Η τέχνη της Αγάπης" που εν ολίγοις λέει, ότι "ευτυχία δεν είναι να έχεις ή να είσαι, αλλά να τιμάς αυτό που έχεις και να αγαπάς αυτό που είσαι"..δύσκολο ε?

Μαρκο, δεν είμαι κατά αυτών που κατέχουν, απλά έγραψα για αυτούς. Πιστεύω ότι δεν θα υπήρχαν οι άνθρωποι του "είναι" αν δεν υπήρχαν οι άλλοι του "έχω", γιατί για να έχουμε την πολυτέλεια "του φιλοσοφείν" πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει "τα πρός το ζήν"..Διαβάζω τώρα ένα βιβλίο του Ρευ Μονκ για τη ζωή του φιλοσόφου Βιτγκενστάϊν (εκδ. Σκρίπτα)ο οποίος ναί μεν "δεν κατείχε" αλλά ήταν αρκετά πλούσιος για να είναι..
Αρα τείνουμε να είμαστε ο συνδυασμός των δύο..Οπως όμως σωστά είπες το ερώτημα δύσκολο.

nyctolouloudo είπε...

καλημέρα μαρίνα!

επειδή τόλμησα να '' είμαι '' χωρίς κανένα ίχνος διπλωματίας και γλειψήματος, μου έκλεισε τις πόρτες ή ίδια μου η οικογένεια. ο κόσμος δεν συγχωρεί( και να παρακαλάς ακόμα ), δεν σε δέχεται όταν διαφέρεις. πονάει πολύ η απομόνωση και ακόμα πιο πολύ η απομόνωση του ξενιτεμένου...

Xνούδι είπε...

"Nα είσαι".
Xωρίς κανέναν δισταγμό.
Και με όποιο κόστος (μεγάλο πολλές φορές).

Γιατί το "να έχεις" είναι εφήμερο και πολύ λίγο.

Το "να είσαι" είναι έχει διάρκεια και σε πολλές περιπτώσεις δεν το χάνεις ποτέ.

Σε φιλώ Μαρίνα μου.

ellinida είπε...

Μπορώ να έχω το ποτήρι με το διάφανο , κρυστάλλινο νερό ?
Καλημέρα Μαρίνα . Εχω μέρες να σ'επισκεφτώ .
Είδα στις Βίστας ότι είχες γενέθλια . Που να αφήσω τις ευχές ?
Θα τις αφήσω εδώ με εκείνες για την Ανάσταση και ένα μπουκέτο αγριολούλουδα .

aeipote είπε...

Βολετό που θα ήτανε να μόνο άσπρο και μαύρο έχουμε! Αλλά δεν. Εδώ είναι, λοιπόν, το ζήτημα. Τι και ποιο γκρι θα φτιάξουμε. Τι και ποιο γκρι θα έχουμε. Σας εύχομαι ένα γκριζάκι γάντι [στον χαρακτήρα, τον εαυτό και τα βιώματά σας]. Καλό σας απόγευμα.

nicola beerman είπε...

KALO PASXA ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Mikrouli είπε...

Κατά αρχάς ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ & ΜΠΟΛΙΚΕΣ ΓΟΥΛΙΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ!!!!
:ο)

Κατά δεύτερον, χαίρομαι που (κατά ένα περίεργο τρόπο) σε "βοήθησα" να συγγράψεις το συγκεκριμένο κείμενο. Τιμή μου!
Σε όποια κατηγορία και εάν ανήκω, δηλώνω θαυμαστής σου, καιρός τώρα!
:ο)))

Ανώνυμος είπε...

Where did you find it? Interesting read digital photography printing Gay pride computer icons web cam Free best canada meridia online