Οσο είμαστε μόνοι μας χωρίς ταίρι, είμαστε μόνο "μου", αποφασίζουμε οι ίδιοι για τη ζωή μας, τη δουλειά, τα χρήματα, το μέλλον. Απο τη στιγμή που ζευγαρώνουμε και κατά κάποιο τρόπο δημιουργούμε ένα κοινό μέλλον, λογικά μεταφερόμεθα στο "μας". Αρχίζουν οι κοινές αγορές, ίσως οι κοινοί λογαριασμοί για τα κοινά έξοδα, αναλαμβάνουμε κοινές ευθύνες π.χ. ένα στεγαστικό, πληρωμή λογαριασμών, ανατροφή παιδιών κλπ.
Ομως υπάρχουν φορές που γίνεται παρεξήγηση στα "μας", καμμιά φορά παίρνουμε τον άλλον for granted ότι τόσα χρόνια είμαστε μαζί, πάνω-κάτω τον/την έχουμε μάθει και θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται πολλοί διάλογοι για να γίνουν μερικά πράγματα, οπότε ξεχνάμε το "μας", δεν λέμε τίποτα και τα κάνουμε όπως μας βολεύει χωρίς να μιλήσουμε πρώτα στο ταίρι μας. Αυτό γίνεται
είτε γιατί φοβόμαστε μία πιθανή άρνηση, οπότε τον /την φέρνουμε προ τετελεσμένου γεγονότος (οπότε τι θα κάνει θα το καταπιεί),
είτε γιατί δεν τον πολυ-υπολογίζουμε τον άλλον, "έλα μωρέ τώρα, γάϊδαρο θα του χαρίσω, στα δόντια θα κολλήσουμε" και δεν τα λέμε όλα
είτε το αφήνουμε στο φλού, οπότε όταν ξεκαθαριστεί ο άλλος βλέπει τι έγινε χωρίς να ερωτηθεί και γίνεται βέβαια ΘΗΡΙΟ.
Παράδειγμα.
Η ανακαίνιση ενός σπιτιού. Και η δυό πλευρές θέλουν μία γενική επισκευή ή κάθε πλευρά όμως λειτουργεί στο επίπεδο "μου", που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να βάψει το σπίτι όπως του αρέσει χωρίς να συμπεριλάβει τον άλλο.
Χωρίς να πεί " να βάφαμε την κρεββατοκάμαρα, γαλάζια. Πώς σου φαίνεται η ιδέα μου?" Ετσι ο άλλος ενημερώνεται και καλείται να συμμετέχει στα σχέδια δηλώνοντας τις απόψεις του.
Ενώ αν πάει και το βάψει γαλάζιο και μετά έχει την απαίτηση να μ' αρέσει κιόλας, αισθάνομαι πάρα πολύ θυμωμένη.
"Μαζί ρε φίλε δεν θα ζήσουμε στο σπίτι, μαζί δεν θα τα μοιραζόμαστε? Γιατί λοιπόν με χέζεις και δεν με συμπεριλαμβάνεις στα πρότζεκτ σου?
Γιατί με φέρνεις προ τετελεσμένου?
Για να πατάξεις πιθανές αντιρρήσεις με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"?
Χρυσή τομή δεν υπάρχει?
Γιατί να πρέπει να ανεχθώ τη μετάλλαξη του "μας" σε "μου""?
Ετσι έρχεται η ρήξη και όποια καλή πρόθεση να υπάρχει, πάει περίπατο.
Ο πρώτος που έχει μάθει να λειτουργεί σαν μοναχικός λύκος, δεν καταλαβαίνει γιατί ο δεύτερος νευριάζει, αντιστέκεται, φωνάζει, στενοχωριέται και βγάζει το συμπέρασμα ότι δεν αγαπιέται.
Δεν καταλαβαίνει ότι παίρνοντας μία απόφαση μόνος του αποκλείει τον άλλον απο την κοινή τους ζωή. Κάνει το "μας" τους "μου" και γκρεμίζει τα θεμέλια της σχέσης.
.