Blogger Backgrounds

Σάββατο, Απριλίου 21, 2007

Η αίσθηση της ηλικίας

Εσείς είσθε ηλικιακά όσο αισθάνεσθε? Η μήπως η ηλικία βαραίνει τις πλάτες σας σαν ταφόπλακα? Είσθε 30άρηδες και αισθάνεσθε 70άρηδες ή είναι το αντίστροφο? Τα ερωτήματα αυτά μου γεννήθηκαν μετά απο μία επίσκεψη στο σπίτι της Α. Μιλάγαμε για την κα Π, για το γεγονός ότι ενώ είναι στα 86 η καρδιά της και το μυαλό της είναι γύρω στα 30 όπου ήταν νέα, όμορφη και προπάντων δυνατή να κάνει πράγματα. Και τότε η Α μου λέει ότι ενώ η ίδια είναι γύρω στα 40 αισθάνεται σαν να είναι πιό γριά και απο την Π, θα ήθελε να χωθεί μέσα σε ενα λάκκο και να κοιμηθεί χωρίς ποτέ να ξυπνήσει.

Σοκαρίστηκα. Γιατί η Α δεν είναι μία κουρασμένη, άυπνη μαμά με χιλιάδες ευθύνες. Είναι μία ξεκούραστη νέα γυναίκα, με πολλά χέρια βοηθειας. Εν τούτοις το γεγονός ότι αισθάνεται να διαβαίνει το λυκόφως της ζωής της με τρόμαξε. Ολοι όσοι ξέρω, συμπεριλαμβανομένων των πεθερικών και της μουτσουνάρας μου, αισθανόμαστε κατά πολύ νεώτεροι απ' ότι ηλικιακά είμαστε, είτε στο σώμα είτε και στα μυαλά.

Αυτή η παραίτηση, η ανακωχή με τη ζωή, η ικεσία για αποχώρηση με τη βέσπα του Θεριστή ακούστηκε σαν κανονιά στ' αυτιά μου. Το βουητό της ακόμη ηχεί.

Γιατί?

11 σχόλια:

patsiouri είπε...

Oi ηλικιωμένοι μαθαίνουν να εκτιμούν πράγματα απλά που εμείς τα θεωρούμε αυτονόητα...μία κουβέντα, έναν καφέ, ένα χαμόγελο..γι αυτό αισθάνονται μικρά παιδάκια..

Εμείς πάλι...τα θέλουμε όλα...εγώ αισθάνομαι κατά πολύ μικρότερη από την ηλικία μου στα πάντα, νοοτροπία, μουσική, παρέες, διασκέδαση...σε περιόδους όμως που δουλεύω τρελλά και πραγματικά δέν έχω κουράγιο να κάνω ούτε έρωτα που λέει ο λόγος, ή βρίσκομαι σε μία παρέα με φίλους και το μυαλό μου αρνείται να συμμετέχει γιατί είναι κουρασμένο...αισθάνομαι ακριβώς σάν τη φίλη σου...

Πως αφού ζώ που ζώ σά γριά, θέλω να πέσω να κοιμηθώ και να μήν ξαναξυπνήσω...η φίλη σου βέβαια είπες πως είναι ξεκούραστη..τί να φταίει? Δέ μας έδωσες κι άλλα στοιχεια...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είσαι νέα, μανάρι μου. Έτσι όπως ανέβηκε το ευδόμημο είμαστε νέοι ακόμα.

Βλέπω πάντως κάτι γέρους (80+) σε εκδρομές; που φέρονται σαν παιδιά. περπατούν συνέχεια, απολαμβάνουν κάθε εικόνα -ίσως φοβούνται ότι είναι η τελευταία τους. Είναι και κάτι νεότεροι που νωχελικά υπομένουν τις εικόνες μέχρι να φτάσουν στο κρεβάτι -ίσως να κάνουν και σεξ ίσως απλά ακι μόνο να κοιμηθούν. Βαριούνται να ξυπνήσουν, βαριούνται να ζήσουν.

Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνονται τι έχασαν. Κοίτα να χαρείς, να χαρούμε -βάζω κι εμένα μέσα- τη ζωή όσο μπορούμε καλύτερα.

Νασος είπε...

Εγώ είμαι 23 προς τα 24 αλλά αισθάνομαι και σκέφτομαι σαν 35άρης. Περισσότερο με νοιάζει η οικονομική αποκατάσταση πάρα μια σχέση. Καλώς ή κακώς (κακώς κατ'εμέ) αυτή τη νοοτροπία την έχω από τα 16.

Γιατί πολύ απλά όταν ήμουν παιδί διασκέδαζα πολύ περισσότερο απ'ότι τώρα... Από το Λύκειο και μετά ο χαβαλές τελείωσε...

An-Lu είπε...

Εγώ πάλι είμαι κολλημένη ψυχολογικά στην ηλικία των 25! Δεν λέω να ξεκολλήσω ακόμα, καλά είναι εδώ!

Ρενάτα είπε...

Κι εγώ, τον τελευταίο καιρό, όπως η γοργονίτσα! ;)

Juanita La Quejica είπε...

Φαντάζομαι πως όλοι περνούμε από διάφορες φάσεις, που συχνά εναλλάσσονται. Ανάλογα τις συνθήκες.
Αν η Α νοιώθει συνέχεια και συστηματικά έτσι, τότε πιθανότατα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη ζωή της που δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία.
Εγώ πάλι... από 15 ως 85, αναλόγως τη στιγμή. Μετά τα 30 πάντως, αποφάσισα ότι μου ταιριάζουν καλύτερα τα 15 και παλεύω να τα διατηρήσω!

AVRA είπε...

ζω λιγο με το συνδρομο του Νασου ,απο το λυκειο και μετα ειμαι αγχωμενη και καθολου ξεγνοιαστη, γεγονος που δεν ανταποκρινεται στην ηλικια μου.

Ειμαι παρκαρισμενη τα τελευταια 10 χρονια στην ηλικια των 40, οπως τουλαχιστον την φανταζομαι εγω.

Jason είπε...

Εγώ, πάντως, μεγάλωσα αισθανόμενος πάντα μεγαλύτερος και ωριμότερος από την ηλικία μου. Και όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ αναγνωρίζω την αξία του να αισθάνεσαι νεότερος απ' όσο είσαι. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ προσπαθώ να παραμένω παιδί.

maria είπε...

μαρινακι, νιωθω νεα απεξω και νεα στην ψυχη τις περισσοτερες φορες. σωματικα νιωθω λιγο μεγαλουτσικη γιατι κουραζομαι ευκολα...

dr.Uqbar είπε...

Είναι πολλά νομίζω τα πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις παιδί, όπως επίσης πολλά κι εκείνα που σε ξαπλώνουν, έρμαιο του βεσπάτου θεριστή. Τα μεν πρέπει να είναι περισσότερα από τα δε. Ισορροπία.

Markos είπε...

Γιατί αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, οι στόχοι της και τα οράματά της κατέβηκαν από τη θέση τους.
Θα ξανανέβουν όμως...
Αυτό είναι σίγουρο ...