Blogger Backgrounds

Τρίτη, Μαΐου 29, 2007

Είτε δώσεις fakellaki, είτε όχι

δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις την σωστή διάγνωση. Α λα Αμαλία


Κάποιο Σεπτέμβριο, όταν ήμουνα στο δημοτικό, είχα πάει με τον μπαμπά μου σινεμά σε κάποια παιδική ταινία. Ομως αισθάνθηκε άσχημα και φύγαμε. Γυρίσαμε σπίτι, ξάπλωσε στο καναπέ και εγώ πήγα στην κουζίνα να του ψήσω καφέ. Η μαμά μου έλειπε σε μία επίσκεψη.

Ακουσα τον γδούπο πρίν γίνει ο καφές, έσβησα το γκάζι και έτρεξα στο σαλόνι. Τον βρήκα στο πάτωμα να σφαδάζει, είχαν γυρίσει τα μάτια του και φαινόταν το άσπρο, του έχωσα ένα κουτάλι ανάμεσα στα δόντια του (το είχα δεί σε ταινία) και πήγα δίπλα στη θεία μου. Η θεία τηλεφώνησε στο γιατρό του που έμενε κοντά, ήρθε αμέσως, κάλεσε ασθενοφόρο. Η θεία μου συνόδεψε τον μπαμπά μου και εγώ περίμενα τη μαμά να γυρίσει. Δεν υπήρχαν κινητά τότε.


Τον πήγαν σε ένα νοσοκομείο που δεν θυμάμαι πιά αλλά μετά τις εξετάσεις μεταφέρθηκε αλλού. Ο νευροχερουργός που έβγαλε το πόρισμα λεγόταν Z.K και θυμάμαι έπαιρνε πολλά λεφτά σε κάθε επίσκεψη που του έκανε, θυμάμαι τη μητέρα μου που αγωνιούσε για το πώς θα πληρώσει τον γιατρό. Του έκανε όλες τις εξετάσεις που υπήρχαν και η διάγνωση ήταν "κρίση επιληψίας" παρόλλο που δεν είχαμε την ασθένεια στην οικογένεια. Η θεραπεία που ακολούθησε ήταν αυτή των επιληπτικών.


Η μητέρα μου όμως δεν ησύχαζε. Εστειλε τις εξετάσεις στην Αγγλία και μόλις μπόρεσε πήρε τον μπαμπά και πήγαν στο Λονδίνο*. Οι γιατροί είδαν τις εξετάσεις και ξαναέκαναν κάποιες απο αυτές με τα δικά τους μηχανήματα. Προ κομπιούτερ και λέηζερ εποχής. Και φάνηκε ένας όγκος σαν μικρή φακή. ΜΕ ΓΥΜΝΟ ΜΑΤΙ ΦΑΝΗΚΕ. Και στις παλιές εξετάσεις υπήρχε, μόνο που ο σούπερ-ντούπερ γιατρός δεν τον πρόσεξε, ίσως να θεώρησε ότι ήταν καμμιά μουτζούρα, καμμιά θολούρα της πλάκας. Η εξέλιξη μετά άμεση. Εγχείρηση για αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο, βιοψία και ανακοίνωση Κακοήθεια. Εγιναν ακτινοβολίες κλπ.


Επιστροφή στην Ελλάδα.

Πήγε η μητέρα μου όλο τον φάκελλο στον Ζ.Κ Ποτέ δεν δέχθηκε ότι έκανε λάθος διάγνωση, έδωσε τα λάθος φάρμακα και καθυστέρησε ίσως την ίαση ή τουλάχιστον την πρόληψη εξάπλωσης της νόσου. Ελεγε ότι όταν του φέρανε τον μπαμπά είχε επιληπτική κρίση, όχι απο τον όγκο που πίεζε, αλλά απο επιληψία. Τα πορίσματα των Αγγλων τον άφησαν αδιάφορο, είπε ότι στο μεσοδιάστημα απο τη διάγνωσή του ως την εγχείρηση θα μπορούσε ν' αναπτύξει όγκο, όγκους κλπ.
Ζήτησε απο τη μητέρα μου να του πληρώσει και αυτή την επίσκεψη.

Και μετά πέθανε ο πατέρας μου σε ηλικία 54 ετών, χάνοντας μία μάχη και ένα πόλεμο. Για χρόνια σκεφτόμασταν ότι δεν υπάρχει θεία δίκη, ότι δεν υπάρχει θεός. Και μετά ήρθε η "17 Νοεμβρη" και πυροβόλησε τον Ζ.Κ το 1987, στα πόδια νομίζω. Δεν τον σκότωσε, απλά τον τιμώρησε, του τράβηξε τ' αυτιά για όλα όσα είχε κάνει, σε μάς ίσως και σε άλλους. Και παρόλλο που σιχαίνομαι τη βία και τη τρομοκρατία, για το θέμα αυτό, ευχαριστήθηκα.


Ελπίζω Αμαλία μου οι "γιατροί" που σε πόνεσαν χωρίς λόγο όλα αυτά τα χρόνια να βρούν τη 17 Νοέμβρη τους. Και εσύ να ταξιδεύεις εν ειρήνη.
....................................
Ο πατέρας μου ήταν Βρετανός υπήκοος και είχε δωρεάν περίθαλψη σε UK.

8 σχόλια:

Psipsinel είπε...

:_(

Yoryia είπε...

Η ιατρική έχει πάψει από πολύ καιρό να είναι λειτούργημα. Τι άλλο να πω? Απλά λυπάμαι

NetKerveros είπε...

:-(

nyctolouloudo είπε...

αυτό που είπε η Yoryia.
ούτε το επάγγελμα των γιατρων ούτε και των παπάδων είναι λειτούρημα πια...

Ανώνυμος είπε...

Ισως όλοι εσείς πρέπει να αναλογιστείτε τα ακόλουθα:
1. Οι ιατροί ολοκληρώνουν τον βασικό κύκλο σπουδών τους στα έξι χρόνια και την ειδίκευσή τους σε άλλα 4-5 το σύνολο 11. Επιπλέον, είναι οι μόνοι που εδώ και δεκαετίες ακολουθούν δια βίου μάθηση (ποιός καλύπτει το κόστος εν Ελλάδι;) καθώς οι αρρώστιες εξελίσσονται όπως και η έρευνα για την θεραπεία τους.
2. Οι ιατροί του ΕΣΥ (ελέω και της άρνησης Αβραμόπουλου όπως εφαρμοστεί σχετική κοινοτική οδηγία) εργάζονται πέραν των 58 ωρών εβδομαδιαίως που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ για να καλύπτουν εφημερίες κλπ. και η αμοιβή τους είναι (Επιμελητής Β΄) μαζί με τις υπερωρίες 1.500-1.700 € μηνιαίως την στιγμή που ο Πορτογάλλος συνάδελφός τους παίρνει 6.000€ (η σύγκριση με την Πορτογαλλία δεν γίνεται τυχαία - ο βασικός μισθός ανειδίκευτου εργάτη εκεί είναι 455€ την στιγμή που εδώ είναι 700€)
3. Το ιατρικό λειτούργημα είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο καθώς ο ιατρός γνωρίζει εκ των προτέρων ότι κάποια στιγμή θα χάσει την μάχη με τον θάνατο...
4. Οι διάφοροι 3φυλλόπουλοι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να απαξιώνουν την προσπάθεια που καταβάλουν οι ιατροί του ΕΣΥ υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με απαράδεκτη (συχνά) συμπεριφορά συγγενών που καραδοκούν να τους "φάνε" για το παραμικρό ανθρώπινο λάθος (λάθος που στην ιατρική συνεπάγεται ίσως και τον θάνατο).
5. Το θεσμικό πλαίσιο δεν τους κατοχυρώνει για αστική ευθύνη με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να ακολουθούν τυποποιημένα πρωτόκολλα θεραπείας αποστασιοποιούμενοι από την ψυχική μάχη που πρέπει να δώσουν μαζί με τον ασθενή, συχνά "εκτελώντας τον" με μια ψυχρότητα αναγκαία για την δική τους προστασία και ψυχική ηρεμία...

Εν κατακλείδι:
Οι διάφοροι λακέδες των ιδιοκτητών ΜΜΕ τύπου 3φυλλόπουλου λοιδωρούν τους ιατρούς του ΕΣΥ αγνοώντας όλα τα ανωτέρω, με μοναδικό σκοπό να δουλέψουν οι (εκτός ΜΜΕ) επενδύσεις των αφεντικών τους στον χώρο της Υγείας (ιδιωτική περίθαλψη).

ΥΓ Ακουσε κανείς να κατηγορηθεί ιδιωτική θεραπευτική μονάδα για θάνατο ασθενούς; Εδώ κοτζαμ Τρίτση και Κυράστα φάγανε αδιάβαστους (αν είχαν πάει σε δημόσιο νοσοκομείο θα ζούσαν!) και δεν άνοιξε μύτη. Μόλις όμως πεθάνει κάποιος σε δημόσιο νοσοκομείο, τα όρνεα των ΜΜΕ επιτίθενται και ουαί κι αλλίμονο εάν κάποιος ιατρός έχει κάνει κάποιο ανθρώπινο λάθος....

Panos είπε...

Φίλε μου ανώνυμε

Αυτά τα έχω ακούσει από πολλούς γιατρούς, ακόμα και Καθηγητή Πανεπιστημίου..... Είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ. Απο την στιγμή που εκτελείς λειτούργημα δεν κοιτάς λεφτά. Δεν μπορείς να παίζεις με την υγεία του άλλου για να πλουτίσεις (Δράκουλες) Άκου λοιπόν:

1. Οι γιατροί ακολουθούν δια βίου εκπαίδευση γιατί πολύ απλά η επιστήμη τους εξελίσσεται και δεν είναι στάσιμη. Παράλληλα δεν παίζεις με τα σίδερα αλλά με ανθρώπους. Αν δεν σου άρεσε να μην το επέλεγες (ή να μην άκουγες την μαμά και τον μπαμπά για το πόσο έξυπνος είσαι). Τα φράγκα συνήθως τα καλύπτει καμιά φαρμακευτική εταιρεία (έχω προσωπική εμπειρία απο κάτι Ελληναράδες γιατρούς στο τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο καρδιολογίας στην Βαρκελώνη, 09/2006 που .... μορφώνονταν με τις γκόμενες) Α!!! και σχετικά με την εξυπνάδα. Εξυπνάδα θέλουν τα μαθηματικά και η φυσική. Η ιατρική είναι πειραματική αποτίμηση και στατιστική πάνω σε ανθρώπους. Όλες οι δημοσιευσείς των καθηγηταράδων είναι: Πήραμε 10 κακομοίρηδες και εφαρμόσαμε αυτήν την θεραπεία....Οι 3 πέθαναν, οι 7 έζησαν!!!

2. Απο την στιγμή που -σε δημόσιο πάντα- ο μέσος μισθός είναι χαμηλότερος του γιατρού καλά είστε. Για εργαζόμενος του δημοσίου είσαι μια χαρά. Άμα δεν σου αρέσει πήγαινε έξω. Εκεί όμως θέλουν επιστήμονες όχι τύπους που σκάβουν λαγούμια για να αντιγράψουν στις εξετάσεις (ή το ξέχασες;). Αν μπορούσες δεν θα ήσουν στο ΕΣΥ.

3. Οι Τριανταφυλλόπουλοι που λές τα χώνουν γιατί πληρώνονται. Ο Χ τα χώνει για να κάνω εγώ ιδιωτική ασφάλεια και να κονομίσει. Αλλά και εσείς δίνεται αφορμή.... Πας στο ΙΚΑ για εξατάσεις και σου λένε σε 2 μήνες. Ρε κόπανε, θα έχω πεθάνει σε 2 μήνες!!!!! Σε 2 μήνες κύριε. Αντε μην πώ για τις κλινικές.


Απο εκεί και πέρα, εσύ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να κάνεις καλά κάποιον ακόμα και ΤΖΑΜΠΑ. ΟΡΚΙΣΤΗΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

Ελπίζω να έχεις καταλάβει ότι αν είχες όνειρο να βγάλεις λεφτά βρήκες το λάθος επάγγελμα. ΞΕΦΤΙΛΑ

ΥΣ: Εγώ είμαι απόφοιτος πληροφικής και δουλεύω σε μεγάλη εταιρεία (ναι και εγώ ξόδεψα 5+2 χρόνια -πτυχιο και master- αλλά δεν θα σκοτώσω άνθρωπο για να βγάλω λεφτά). Αν κάνω "ανθρώπινο λάθος" θα ζητήσω συγγνώμη και στην χειρότερη η εταιρεία μου θα χάσεις λεφτά. Εσύ τι θα πεις? Θα πάς σε μια μάνα και θα της πεις, "Συγγνώμη έκανα λάθος και χάσαμε το παιδί σας. Αν μου δίνατε κανά ψιλό θα το είχα σώσει"? Το τελευταίο θα το πείς -πριν πεθάνει το παιδί βέβαια-, το πρώτο όχι. Βλέπεις μετά το Θεο είστε εσείς.
Λ Α Μ Ο Γ Ι Α!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Πάνο, μια κ εχεις ελληναράδες φίλους γιατρούς που άκουγαν την μαμάκα τους για το πόσο έξυπνοι είναι κ επέλεξαν την ιατρική, να σου θυμήσω ότι υπάρχουν κ μή ελληναράδες που έγιναν (και γίνονται) γιατροί επειδή αγαπούν τον άνθρωπο κ θέλουν να προσφέρουν. Αυτό που λες λειτούργημα. Παρόλα αυτά, μια κ ζούμε σε εποχή (εδώ κ αιώνες δηλαδή), που για να ζήσεις χρειάζονται χρήματα κι όχι απλά είδος (κανείς δεν μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά του με την ικανοποίηση ότι έκανε κάποιον καλά σήμερα), τα χρήματα είναι μέρος του ιατρικού επαγγέλματος. Η ιατρική εργασία είναι μέρος κ του ιατρικού επαγγέλματος κ του ιατρικού λειτουργήματος. Ίσως είναι καιρός να σταματήσετε να πιπιλάτε το ίδιο πολυμασημένο γλειφιτζούρι περί λειτουργήματος κ επιστήμης. Η δική σου επιστήμη δηλαδή μένει στάσιμη; Των εκπαιδευτικών η επιστήμη μένει στάσιμη; Δεν είναι όλοι οι ιατροί πειραματιστές, καθηγηταράδες και δήθεν, κ πολύ λυπάμαι αν συναναστρέφεσαι με τέτοιους ανθρώπους. Από τους γιατρούς που αγωνίζονται για να έχουν καλύτερους μισθούς (ο βασικός μισθός μας είναι μικρότερος του λογιστή), ελάχιστοι είναι αυτοί που αρνούνται να κάνουν αυτό που αγαπούν, το λειτούργημα για λόγους οικονομικούς. Αυτοί που το κάνουν ή προσφέρουν μη ποιοτικό ιατρικό έργο λόγω του ανικανοποίητου εισοδήματος τους, θα έκαναν ακριβώς το ίδιο ακόμα κ αν έπρεπε απλά να βάζουν γραμματόσημα σε φακέλους. Όσο για όλη τη γκρίνια σου, τη μιζέρια, κ τη μεγαλοεγκεφαλίαση που εκδηλώνεις..ένα έχω να πω. Είσαι ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ με τα όλα σου, κι ας πρόσεχες. Κ αν θες μου λες, γιατί οι φαρμακάδες πληρώνουν συγκεκριμένους γλειφτες γιατρούς να πανε σε συνεδρια, κ τους υπόλοιπους δεν τους λεν ούτε καλημέρα; Γιατί πρέπει να θεωρήσω υποχρεωση μου να κοιμάμαι ένα βραδυ σπίτι μου ένα βραδυ στην τρώγλη του νοσοκομείου (μπας κ δεν ξέρεις ότι οι 8 και 10 εφημερίες είναι παράνομες;). Ποιος λέει ότι είναι λειτούργημα ό,τι υποχρεούται να κάνει ο γιατρός; Η συνταγογράφηση; Η ανοχή ανεγκέφαλων κ επιθετικών ανθρώπων. Η' είναι λειτόύργημα να προσπαθείς να ανακαλύψεις αν ο ασθενής σου λέει ψέμματα ή το θερμόμετρο έχει χαλάσει κ δείχνει σωστή θερμοκρασία; Η' είναι λειτούργημα να ξυπνάς στις 4 το πρωί, μόλις σε έχει πάρει ο ύπνος μετά από ένα πραγματικά επείγον περιστατικό, επειδή κάποιος έπαθε κράμπα...στο μαγουλο; Η' μήπως πιστεύεις ότι όλοι όσοι επισκεπτονται τους γιατρούς είναι πράγματι άρρωστοι ή έστω προλαμβάνουν. ΟΧΙ. Όσο για τα λάθη, αν δεν σας κάνουν οι άνθρωποι για γιατροί να κάνετε το 12θεο. Δίνουμε έναν όρκο, κ οι περισσότεροι κάνουμε περισσότερα από όσα το 1/4 από τους υπόλοιπους θα ένανε για τον συνάνθρωπο του (μάλλον δεν έχεις δει ασθενείς να παραλογίζονται για τη σειρά τους όταν μέσα στο ιατρείο κάποιος χαροπαλεύει κ φυσικά έχει την προσοχή κ αφοσίωση όλων). Ως πληροφορικάριος, καλά θα κάνεις να μείνεις αγκαλιά με τους υπολογιστάκους σου. Προφανώς δεν έχεις ιδέα πως είναι να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους, και μάλιστα να έχεις ευθύνες και υποχρεώσεις απεναντι τους. Κανενας γιατρός δεν κάνει λαθη επιτηδες, ούτε χαιρεται, ούτε κανακεύεται. Όμως δεν θα ζητήσει συγγνώμη κ δεν θα είναι υπεύθυνος όταν απλά δεν φταίει, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το κόμπλεξ κατωτερότητας ΣΑΣ. Είσαι τόσο OFF φίλε μου. Κ ξέρεις γιατί; Επείδή είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι γιατροί αυτοθεωρούνται ΘΕΟΙ. Σε πληροφορώ, ότι οι πρώτοι που μαθαίνουν πόσο εφήμεροι και "μικροί" είναι οι άνθρωποι, είναι οι πραγματικά άρρωστοι. Οι δεύτεροι είναι οι γιατροί. Εσύ απλά κοιμάσαι στην κοσμάρα σου. Ίσως τα πάρεις κ επιτεθείς κ σε μένα. Δεν πειράζει. Η πικροχολίαση δεν έχει θεραπεία. Ακου ΛΑΜΟΓΙΑ. Ξεφτίλας καθαρόαιμος. Ελενα

Ανώνυμος είπε...

Κ επειδή θα ήθελα να εκφράσω κ τα υπόλοιπα κ όχι μόνο τη λύπη μου και την οργή μου που υπάρχει τέτοια διαφθορά, πικρία και αδικη γενικευση που σας εναντιώνει απέναντι στους γιατρους..θέλω να εκφράσω κ το πόσο λυπάμαι που κάποιοι ανεύθυνοι στοιζίχουν τη ζωή ανθρώπων. Δυστυχώς αυτοί εμποδίζουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, όσους μπορούν, θέλουν, και αγωνιούν να προσφέρουν στους ανθρώπους. Κ είναι αυτοί που ό,τι κι αν εκαναν θα το έκαναν ανεύθυνα και επικίνδυνα, κι ας ήταν κηπουροί. Λυπάμαι που άνθρωποι υποφέρουν, οικογένεις δυστυχούν και παιδεύονται όταν είναι εξαιτίας αδιαφορίας και ευθυνοφοβίας. Λυπάμαι και ευχομαι τα περιστατικά αυτά να ελαχιστοποιούνται καθώς περνάν τα χρόνια. Έλενα