Blogger Backgrounds

Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2007

Tamhnach

Το ψυχρό φώς του δωματίου του τρεμόπαιζε ενώ το βόυϊσμα των μηχανημάτων τον νανούριζε. Ζούσε μέσα απο αυτά, η συνείδηση στροβιλιζόταν μαζί με τις θύμησες. Αχνές οι φιγούρες των συγγενών διαγράφονταν δίπλα του..το καταλάβαινε. Τον περίμεναν να ξεψυχήσει. Δεν ήταν έτοιμος όμως, όχι ακόμη.

Θυμάται

..τον εαυτό του στο αεροπλάνο όταν στα 19 του ταξίδεψε μόνος με μία βαλίτσα απο το χωριό του σε άλλη ήπειρο, στην άλλη άκρη του κόσμου. Για μιά καλύτερη τύχη. Για να ξεφύγει απο τη φτώχεια του αγρότη. Οκτώ παιδιά είχε η μάνα του, ο μπαμπάς καρδιοπαθής, πώς να τα βγάλουν πέρα, κάποιοι έπρεπε να ψάξουν αλλού για τη Τύχη τους.

..tη ξέφρενη δουλειά στου θείου του και τις ώρες που πέρναγε στο Πανεπιστήμιο. Εκεί τη γνώρισε, τη μοναδική του αγάπη, τη Ν, κόρη πλούσιου επιστήμονα. Αγαπήθηκαν τρελλά, την κατέκτησε με το γέλιο και την ελπίδα ότι το βέλος του θα τρυπήσει και τον Ηλιο. Μείνανε στη χώρα του καυτού ήλιου και της Σαχάρα για κάποια χρόνια, τόσα ώστε να παντρευτούν και να γεννηθούν 2 μικρά παιδιά.

..τη δουλειά του σαν περιφερειακός διευθυντής. Τα μέρη που γνώρισε, τα ταξείδια, τις χαρές και τις οδύνες. Η αγαπημένη του είχε καρκίνο, κομμάτι-κομμάτι της αφαιρούσαν όργανα και εκείνη επιζούσε. Και πάντα το γιόρταζαν μετά. Οταν ταχεις δώσει όλα, το γλεντάς μετά. Εβγαζε πολλά λεφτά τότε. Θέλησε ν'αφήσει την πολυτέλεια της ανεξαρτησίας και να γυρίσει

..πίσω στη πατρίδα. Ισως ήταν λάθος του που επέστρεψε σε ρίζες που τον είχαν προ πολλού λησμονήσει. Είχε ανάγκη όμως να ξαποστάσει και να γευτεί τους κόπους του. Αγόρασε το φοβερό σπίτι, έκτισε τη φοβερή ζωή για τα δεδομένα του τότε, αυτό που δεν μπόρεσε να κατακτήσει ήταν οι επιθυμίες της Ν. Δεν ταίριαζαν τα όνειρά της με τα δικά του πιά. Ηθελε ένα καταφύγιο, να χωθεί στα δάση των παιδικών του χρόνων και τα καλοκαίρια να πλατσουλίζει στο Αιγαίο πιάνοντας χταπόδια. Εκείνη ήθελε τη μεγάλη διεθνή ζωή.

..μετά τη νέα εγχείρισή της για κάποιο ογκίδιο αυτή τη φορά, έδωσε ένα κλώτσο η τύχη και το έμαθε. Οτι δεν είναι ο μόνος κάτοικος της καρδιάς της. Η μάλλον είναι καλός για να πληρώνει, άλλος όμως κατείχε τα ηνία της αγάπης. Ομοβροντία συναισθημάτων, θυμού-πόνου-πίκρας-οργής. Αρχισε να μην αισθάνεται καλά, ό,τι έτρωγε το έκανε εμετό. Επαιρνε συνέχεια βάρος. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν καρκινώματα παντού. Δεν είπε τίποτα. Πήρε την οικογένεια και πήγαν στην Ελλάδα για μία ακόμη τελευταία φορά.

..της το ανακοίνωσε ανήμερα τα γενέθλιά του και ύστερα απο 8 μήνες βρίσκεται στο κατωφλι του θανάτου. Δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει.

" Κι αν πτωχική τη βρείς, η Ιθάκη δεν σε γέλασε, έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν" - Καβαφης

(Tamhnach είναι μία λέξη στα gaelic που σημαίνει "όαση")


(Οι στίχοι του τραγουδιού τροποποιήθηκαν απο τον Πασχάλη και έγιναν η μελωδία για το γνωστό τηλεοπτικό σήριαλ "Είσαι το ταίρι μου"

2 σχόλια:

CGP είπε...

Δεν ξέρουμε ότι όλα έγιναν έτσι. αλλά έχουμε αποχρώσες ενδείξεις.
Καμμία φορα η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία

So_Far είπε...

Αν και το έχω διαβάσει και άλλη φορά, εγώ εδώ δεν μπορώ να σχολιάσω, έχω έναν κόμπο στο λαιμό..