Blogger Backgrounds

Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2008

Η ιδιοτέλεια σαν κίνητρο

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν κάτι. Υπάρχουν άλλοι που δεν χρειάζονται κίνητρο, το κάνουν αυθόρμητα. Οι περισσότεροι όμως που ξέρω θέλουν το κίνητρο. Τη δύναμη πίσω απο τα πράγματα. Η δύναμη αυτή μπορεί να είναι πρός όφελός τους ή πρός όφελος κάποιου συνόλου. Το όφελος όμως γίνεται κινητήρια δύναμη. Η δύναμη αυτή μπορεί να είναι μία ανταμοιβή, είτε ηθική, είτε υλική.

Οσοι δε κάνουν πράξεις βάσει κινήτρων, τους είναι αδιανόητο να καταλάβουν πως λειτουργούν εκείνοι οι άλλοι που κάνουν πράγματα χωρίς κίνητρο, χωρίς τα δικά τους μέτρα και σταθμά.
Ετσι έρχεται η ασυνενοησία.

Η κα Π. ποτέ δεν κάνει κάτι χωρίς κίνητρο, όταν προτείνει κάτι τα έχει σκεφτεί έτσι με το μυαλό της, είναι 10 εκατ. βήματα πιο μακριά απο εμένα που δεν καταλαβαίνω τα κίνητρά της. Και το αποτέλεσμα είναι πάντα πρός όφελός της. Συχνά-πυκνά δε, είναι πρός τη δική μου καταστροφή. Αυτό δεν την ενδιαφέρει. Αρκεί, να πραγματωθεί η δουλειά της.

Παλιά στενοχωριόμουνα πολύ. Μετά ήρθε η πικρία απόρροια της αχαριστίας. Τώρα απλά το γράφω σαν συμβάν που πέρασε, ακούμπησε, χαράκωσε, επούλωσε και έλιωσε.

"Οσο υπάρχουν άνθρωποι" θα συνεχίζω να μαθαίνω.

5 σχόλια:

Palirroia είπε...

Χαίρομαι αν απλά το γράφεις σα συμβάν ,όμως διακρίνω ακόμα μια ελαφρά πικρία που είναι και φυσιολογική , εγώ πληγώνομαι ακόμα, στα 42 μου δεν κατάφερα να σκληρύνω αλλά δεν το βάζω κάτω ίσως κάποια μέρα τα καταφέρω ,γιατί όσο υπάρχουν άνθρωποι μαθαίνω αλλά θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα σκέφτονται σαν εμένα !!!!!! Εύχομαι να σαι πάντα καλά

phlou...flis είπε...

Κίνητρο, κινητήρια δύναμη. Αρα για να κάνεις κάτι από κάπου αντλείς για την κινητήρια δύναμη. Οταν το κάνεις αφ' εαυτού τότε την ενέργεια και κινητήρια δύναμη την αντλείς από την εσωτερική δική σου ενέργεια, και αυτό ...κοστίζει. Οι πρώτοι, παίρνουν και δίνουν. Οι δεύτεροι δίνουν. Οι πρώτοι χωρίς ...πάρε δεν έχουν ...δώσε, για μένα "φτωχοί". Οι δεύτεροι, "πλούσιοι". Προτιμώ, όπως κι εσύ, τους δεύτερους.
Την καλησπέρα μου.

Sotiris K είπε...

Μάλλον για ιδιοτέλεια μιλάς...

-keimgreek- είπε...

Παντα υπαρχει ένα κίνητρο, άλλες φορές φαίνεται και άλλες όχι. Ακόμη και οταν δρας αυθορμητα, μήπως δεν ειναι η ευχαριστηση του αυθορμητισμου που επιδιωκεις.

Marina είπε...

Η λέξη που θα έπρεπε να έχει τίτλο το άρθρο μου είναι "Ιδιοτέλεια" που τη βρήκε ο Σωτήρης. Τον αλλάζω λοιπόν.

paliroia, για να το γράφω με πονάει, αν αδιαφορούσα ούτε καν θα ασχολιόμουνα. Πίστευα πως με τη σιωπή θα καταλάβαινε ότι κάτι τρέχει..ΜΠΑΑΑΑ! τα γαϊδούρια δεν ασχολούνται με το ποιοι τα ταϊζουν, αρκεί να τρώνε. Ασε που μουλαρώνουν όποτε θέλουν εκείνα και κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη.

phlou..flis, στις ανθρωπινες σχέσεις, ιδιαίτερα τις οικογενειακές, το πάρε-δώσε αναπόφευκτο. Το μόνο που ζυγιάζεται είναι ο τρόπος. Η συμπεριφορά. Δεν με νοιάζει να κερδίσω τη Βασιλεία των Ουρανών κάποτε και τώρα να πατάω στα αγκάθια. Να μου λείπουν και τα μέν και τα δε. Απλά η Π τραβαέι τον δρόμο της αδιαφορώντας αν κάνει τους άλλους να υποφέρουν. Και εγώ έχω αποτραβηχθεί. Προσπάθησα να την εντάξω στην συντροφιά των πεθερικών μου, δεν ξέρω τι τους είπε, τους έβρισε τους ανθρώπους το κόψαν λάσπη. Κάθεται μόνη της και τρώγεται τώρα.

Sotiri K, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, αυτή είναι η σωστή λέξη για το παρόν κείμενο. Τι έχω πάθει, ξεχνάω λέξεις, τις έχω στον νού μου αλλά δεν μπορώ να τις θυμηθώ όταν τις θέλω. Τις θυμάμαι σχεδόν πάντα στ' αγγλικά και μετά πρέπει να ανοίξω λεξικό για να βρώ την ελληνική μετάφραση!!!! Προεόρτια άνοιας ή ηλικίας είναι αυτό πάλι?

-keimgreeek-,η ευχαρίστηση και ο αυθορμητισμός είναι αποτελέσματα που μ' αρέσουν να τα αισθάνομαι όταν κάνω κάτι. Η ιδιοτέλεια όμως της κα Π, με πονάει.