Blogger Backgrounds

Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006

Φτώχεια

Σαν λαός όλο κλαιγόμαστε για την μοίρα μας, ενώ τα βράδυα πάμε στο Πετρέλη, στη Χρύσπα ή τα ακουμπάμε στο Ρόδον. Κλαίγοντας οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας όταν πηγαίνουμε εκδρομές για το σβκ, δανειζόμαστε για τις διακοπές μας και πάμε τις πιστωτικές κάρτες στο κόκκινο..
Αναστενάζουμε στο κομμωτήριο και έχουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία για να μην μάθουν ΚΑΙ αλβανικά στα δημόσια.
Αρχές Αυγούστου στο Mall στο Μαρούσι δεν μπορούσες να περπατήσεις άνετα χωρίς να σκουντήσεις ή να πατήσεις κάποιον.. ποιόν, σίγουρα όχι τους Βαρδινογιάννηδες..δεν τους είδα, αντίθετα είδα πολλούς ασπρομάλληδες με τις κυρίες τους, μαμάδες με καροτσάκια, νεαρούς πολλούς, εργαζόμενες γυναίκες, όλες τις ηλικιές και πολλούς τουρίστες που έβγαζαν τον ΟΑΚΑ φωτογραφίες.. που όλοι τους όμως βαστάγαν 3 τουλάχιστον σακκούλες.
Φτώχεια πολύ μεγάλη
Τα ίδια και στο ΙΚΕΑ που πήγαμε να πάρουμε ένα ντουλάπι.. ουρά για να μπούμε και ουρά για να βγούμε.
..............................................................................
Χρειάζεται να αρχίσουμε τις προσευχές.
"Πάτερ ημών, δός ημίν σήμερον.."
Αντε γιατί το έχουμε παραχέσει στη κλάψα μου φαίνεται και μπουχτίζω..
Γκρινιάριδες όλης της Ελλάδος ενωθείτε

13 σχόλια:

heliotypon είπε...

Συμμερίζομαι απόλυτα τον προβληματισμό σου. Θέλω να επισημάνω μόνο ότι η Ελλάδα είναι μιά χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτε. Ακόμη και τα λεμόνια, τα ραπανάκια και τα λάχανα τα εισάγουμε και μάλιστα από πολύ μακρυνές χώρες. Επειδή και βιομηχανική παραγωγή δεν έχουμε, μόνες μας πηγές εισοδήματος (ως χώρας) είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Δες όμως το δημόσιο αλλά και το ιδιωτικό χρέος! Ξοδεύουμε μεν αλλά ξένα χρήματα. Ακόμη κι όταν είναι δικά μας ατομικά, τα έχουμε μέσω του δανεισμού των άλλων ή του δημοσίου που δίνει δουλειές μέσα στη χώρα. Κι όταν ογκώνεται το δημόσιο χρέος όλοι οι πολίτες χρωστούν... Συμπέρασμα: Ξοδεύουμε μεν αλλά όχι δικά μας. ΟΛΑ τα χρωστάμε!

Marina είπε...

Η Ελλάδα είναι μιά χώρα που παράγει πολλά πράγματα. Οπωροκηπευτικά έχουμε απλά δεν ασχολούμεθα με αυτά. Τα αφήνουμε να σαπίζουν στα δένδρα ή τα πετάμε σε χωματερές. Μετά εισάγουμε χυμούς απο τη Βραζιλία. Και βιομηχανική παραγωγή έχουμε, αλουμίνιο, τσιμέντα, υφάσματα, τρόφιμα. Δεν το ανέφερες αλλά και μεταλλεία έχουμε που εξάγεται. Αυτό που δεν έχουμε είναι μυαλό και όρεξη για δουλειά. Και βεβαίως δανειζόμαστε συνέχεια..δεν θέλουμε να παράγουμε βλέπεις, δεν θέλουμε να κουραστούμε ..

artfarted είπε...

Οι κάτω του ορίου της φτώχιας είναι το 20% των Ελλήνων (ένας στους πέντε). Μια άλλη στατιστική, από τη ΓΣΕΕ, λέει ότι τουλάχιστον το 13% των εργαζομένων που έχουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, αμείβονται τόσο λίγο ώστε ΠΟΤΕ δεν θα ξεφύγουν απ' την ανέχεια. Τέλος πάντων, εκτός απ' τον ένα στους πέντε που ζει στη μιζέρια, άλλος ένας τουλάχιστον, ζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μένουν οι τρεις στους πέντε για να στηρίξουν την κατανάλωση. Αυτούς βλέπετε να κατακλύζουν τα εμπορικά κέντρα και τα σκυλάδικα. Μάλιστα κάποιοι πρακτικά ζουν περιφερόμενοι στα μαγαζιά. Να είστε σίγουροι πάντως ότι από αυτούς τους τρεις (στους πέντε) perpetual consumers, ό ένας είναι υπερχρεωμένος και ζει ανακυκλώνοντας τα χρέη του. Αυτός ο ένας και ο άλλος, ο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, διαρκώς ανταλλάσσουν θέσεις.
Ακόμα κι αν συστηματικοί shoppers/partiers ήταν μόνο οι δύο στους πέντε, τα εμπορικά κέντρα και καταστήματα του λεκανοπεδίου θα είχαν ένα σταθερό κοινό δύο εκατομμυρίων πελατών και γι’ αυτούς ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Βάλτε και τους απλά βολτάροντες και να πόσο εύκολα εξηγείται η απατηλή εικόνα της ευζωίας μέσα σε μια τόσο προβληματική οικονομία όπως η Ελληνική.

phivos είπε...

>marina. Η Ελλάδα όντως δεν παράγει τίποτε. Αυτά πού αναφέρεις υπάρχουν ή υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά τώρα τέλος. Μια χώρα δεν είναι ένα έρημο νησί, αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Εστω κι αν στην Ελλάδα δεν το έχουμε προσέξει αυτό. Μια χώρα, όποια και νάναι, θέλει δε θέλει, κινείται μέσα στη διεθνή οικονομία. Και αυτή σήμερα λέει ότι όλη αυτή η παραγωγή, έπαψε να υπάρχει στις αναπτυγμένες και γύρω χώρες και μεταφέρεται εκεί που συμφέρει.

Κατά συνέπεια, μπορεί μεν να υπάρχουν φυσικοί πόροι, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσεις να τους αξιοποιήσεις. Γιατί νομίζεις ότι έφυγε η Πεσινέ;. Οπως ακριβώς και τα πετρέλαια του Πρίνου!

Η Ελλάδα μόνο με τον τουρισμό θα μπορούσε να κάνει κάτι, αλλά απ'ό,τι φαίνεται, κι αυτό το τραίνο το χάνει. Ο τουρισμός είναι κάτι που χρειάζεται συνέπεια, λογική και δουλειά! Εννοιες άγνωστες στην Ελλάδα της αρπαχτής.

>artfarted. Τα ποσοστά που αναφέρεις, είναι - δεν μπορεί να είναι αλλιώς - βγαλμένα από "επίσημες" μετρήσεις. Που μπορούν να δούν μόνο ένα μέρος της αληθινής κατάστασης. Μην ξεχνάς την παραοικονομία και τους άδηλους πόρους. Φαινόμενο που υπάρχει σε όλες τις χώρες λίγο πολύ, στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι στατιστικές αυτές δεν σού λένε για τα 300 κιλά λάδι που έβγαλε φέτος στο χωριό και το διοχέτευσε από δω κι από κει (πες 2000€), δεν σού λένε για το ότι ποτέ δεν αγοράζει κρέας γιατί έρχεται κι αυτό απ'το χωριό, δε σού λένε για το καμαράκι που νοικιάζει στον Αλβανό στη μαύρη, δε σού λένε για χίλιες δυο τέτοιες μικροκινήσεις που όλοι λίγο-πολύ κάνουν.

Αν κάποιος με ένα εισόδημα των 500€/μήνα δηλωμένα, έχει από δίπλα κι άλλα 6.000 το χρόνο (λέμε, ε; παράδειγμα), αυτό τού κάνει άλλα 500€ το μήνα. Αφαντα μεν, αλλά που σημαίνει πραγματικό εισόδημα διπλάσιο απ'αυτό που φαίνεται. Διπλάσιο. Οχι λίγο περισσότερο. Διπλάσιο!

Καταλαβες τι θέλω να πω; Οι στατιστικές ποτέ δεν δίνουν την αληθινή εικόνα, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αξιόπιστες στατιστικές.

Δες μια αγορά. Του κινητού, π.χ. Εκατομμύρια πανάκριβα, πουλιούνται κάθε χρόνο. Ποιός τα αγοράζει, ο πλούσιος, ή εστω ο εύπορος; Οχι. Τόσα πολλά που πουλιούνται, σημαίνει ότι αγοράζουν οι πάντες. Πώς, με το ανύπαρκτο είσόδημα; Με το κάτω από το όριο της φτώχιας; Με 3.000€ το χρόνο, έφαγε, ντύθηκε, πληρωσε νοίκι και του περίσσεψαν και 300 για το κινητό; Κάτι δεν πάει καλά, δε νομίζεις;

Κακά τα ψέματα, το μυστικό της οικονομίας της Ελλάδας είναι στις Βρυξέλλες. Και φυσικά θα συνεχίσουν να δίνουν. Οσο πιο πολύ σε δανείζουν τόσο πιο πολύ σε βυθίζουν στην εξάρτηση, οικονομική και πολιτική. Αλλά αυτά στην Ελλάδα, είναι ψιλά γράμματα!

sikelia είπε...

Αυτό που μας "κλέβει" η Ελλαδα (δηλαδή όλοι εμείς που την αποτελούμε) είναι η ποιότητα ζωής. Την ευκαιρία, για παράδειγμα, να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας απόφοιτος με τον πρώτο μισθό των 600ευρώ. Δεν μας λείπουν τα χρήματα. Η ισορροπία μας λείπει. Η κοινή λογική και το ομαδικό πνεύμα, που κατασπαράζονται από τις αρπαχτές και την αισχροκέρδια. Που όλοι εμείς υποστηρίζουμε. Είτε συμμετέχοντας είτε γυρίζοντας το βλέμμα μας αλλού γιατί ακόμα δεν μας έχει αγγίξει τόσο βαθιά. Αλλά όταν όλοι πιστεύουμε πως ποιότητα ζωής είναι το τελευταίο μοντέλο κινητού ή το να πιεις freddo στο Stars στην Αγία Παρασκευή και να το πληρώσεις 5ευρώ, πού μπορούμε να στηριχτούμε για να την αποκτήσουμε?

Η γκρίνια είναι το εθνικό μας άθλημα με προπονητή την αποποίηση ευθυνών. Τα συγχαρητήριά μου σε όλους μας! Πάλι κερδίσαμε το χρυσό...

Mikrouli είπε...

Ο Φοίβος *ωραίο όνομα!* με κάλυψε απόλυτα!

Η Sikelia έβαλε την τελευταία πινελιά!

Εύγε τέκνα μου! Εύγε!

:ο)))

Loulour είπε...

Είναι που η φτώχεια σ'αυτή την χώρα θέλει καλοπέραση...

street spirit είπε...

και η γκρίνια θέλει καλοπέραση ;)

vasvoe είπε...

μαρίνα, νομίζω απλά αυτούς που δνε έχουν δεν τους βλέπουμε καλή μου. επίσης όποιος έχει μεγαλώσει πλουσιοπάροχα δεν βλέπει την φτώχεια γιατί δεν κυκλοφορεί στις γειτονιές της.

tassoula είπε...

ζούμε σε μια χώρα που συνολικά και ατομικά προσπαθούμε να αποτυχουμε.και το φοβερο είναι οτι τα καταφερνουμε και μετά μας φταίει η κοινωνία.ακόμα και για την μεγάλη φωτια στην Χαλκιδικη δεν φταίω εγώ φταίει ο δίπλα.Για τα δάνεια και τις καρτες που παίρνουν και τα χρέη τους πνίγουν φταίνε οι τράπεζες.Καλά η τράπεζα σε κλέβει και το βλέπεις με μια καλή ματιά μέσα απο τις διαφημησεις.ΕΣΥ ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΣΙΜΠΑΣ?Δεν έχεις να βγάλεις τον μήνα και το βράδυ θα πας στον Πετρέλη.ΜΠΡΑΒΟ!!Κλάψε μετα την μοίρα σου.Είσαι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό αλλά θα πάρεις το δάνειο να πας ένα μήνα διακοπές.Ας μην έχεις να πάρεις τα βασικά για το σχολείο του παιδιου σου.ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ!!Βαρέθηκα να σας ακούω.Αλλά τι το λέω.Δεν το διαβάζει και κανείς.Ειστε στην ουρά για το δάνειο.....

sevarose είπε...

Γγγγγγγγγγγγκρίνια το εθνικό μας σπορ ...θα πάθουμε τίποτα αν δεν γκρινιάξουμε σ'αυτην την χώρα ,,ξανά γκρρρρρρρρρ
!!!

Jason είπε...

Πες τα ρε Μαρίνα.

Μόλις χτες έβλεπα στην τηλεόραση που έδειχναν τον κοσμάκη να λέει ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας, πώς θα τα βγάλουμε πέρα κλπ., αλλά το γυαλί Βερσάτσε κατά τ' άλλα η κυρία!
Πριν 3,5 χρόνια μία φίλη μου δεν ήρθε 4ήμερη σχολική εκδρομή στην Κων/πολη, γιατί 450 ευρώ ήταν πολλά - την άλλη βδομάδα όμως τα έδωσε για 2 λαχανί τσαντάκι Λουί Βιτόν. 16 χρονών κοπέλα...
Όταν σε καφετέριες της Αθήνας ο καφές έχει 4,70 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει και τον πληρώνει. Αλλιώς, η τιμή θα είχε πέσει.

Μην ακούω για ακρίβεια και χαζομάρες. Οι τιμές ανεβαίνουν όσο ο κόσμος έχει να πληρώσει. Τα περισσότερο προϊόντα (αν όχι όλα, μεταξύ μας...) είναι ελαστικά. Μια χώρα είναι φτηνή ή ακριβή για τους τουρίστες. Για τους ντόπιους, είναι παντού το ίδιο. Οι τιμές είναι χαμηλές εκεί που ο κόσμος δεν έχει. Γιατί αν ήταν ψηλές δε θα πουλιόταν τίποτα. Και είναι ψηλές εκεί που ο κόσμος έχει και τα σκάει. Χαζό είναι το αφεντικό;

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Αλλά μη βλέπω την ψωνάρα με το Βερσάτσε να μου λέει για το επίδομα θέρμανσης.

Heliotypon είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Jason.
Μαρίνα, η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ να παράγει πολλά και αξιόλογα πράγματα αλλά δεν το κάνει. Μπορεί να έχουμε κάποιες βιομηχανίες (μερικές είναι και πολύ αξιόλογες) αλλά σε σύγκριση με τις ανάγκες μας ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ! Απόδειξη είναι το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου (αυτά που πληρώνουμε προς τα έξω μείον αυτά που εισπράττουμε από έξω). Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, μεσογειακές κι αυτές και με παρόμοια οικονομία κατάφεραν να ξεπεταχτούν και να δημιουργήσουν υγιή βιομηχανία, με ανταγωνιστικά και καλή ποιότητας πορϊόντα. 'Οπως κατάφεραν να πουλούν σε όλον τον κόσμο τα αγροτικά τους προίόντα, βασισμένοι στην τιμή και στην ποιότητα. Αυτά θα ήταν δυνατά και σε μας ΑΝ είχαμε ενδιαφέρον για δουλειά και όχι για "αρπαχτές" που έτσι κι αλλοιώς είναι βραχυπρόθεσμη τακτική. Και βέβαια οι "αρπαχτές" ξεκινούν από τους πολιτικούς και τον δημόσιο τομέα που είναι μέχρι το μεδούλι άρρωστος. Κι όταν βλέπεις τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα πρέπει να είσαι πολύ μαλάκας (ή πολύ δυνατός...) για να τραβήξεις τον αντίθετο δρόμο! Και τα δάνεια, τα πάσης φύσεως δάνεια, δίνουν την εντύπωση της ευημερίας. Αλλά ρίξτε και μια ματιά στα νούμερα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους! Με δανεικά φυσικά και μπορείς να ζεις καλά. Αλλά ποιός (και πότε) θα τα πληρώσει; Μήπως οι επόμενες γενιές;;;