Blogger Backgrounds

Σάββατο, Μαρτίου 03, 2007

Ελευθερία του γραπτού λόγου

υπάρχει στη μπλογκόσφαιρα?

ΒΕΒΑΙΩΣ θα φωνάξετε όλοι γράφουμε ό,τι θέλουμε. Δικό μας ημερολόγιο είναι, σε όποιον αρέσουμε ας μας διαβάζει οι άλλοι τη βόλτα τους. Αρα συμφωνούμε. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα?
Ο-Χ-Ι κύριοι και κυρίες, ΔΕΝ υπάρχει καμμία ελευθερία στον γραπτό λόγο (στον προφορικό δε, εκεί να δείς). Και δή στα μπλόγκς. Αντίθετα υπάρχει μεγάλη ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ απο αυτούς και αυτές που αισθάνονται απειλημένοι. Σύνελθε, ποιοί απειλούνται απο τις ομφαλοσκοπήσεις που γράφει ο καθένας? Ακούγεται απίστευτο και όμως!

Παράδειγμα

Ας πούμε ότι έχω πάθος με τη μόδα. Nαί μεν έχω μία βαρετή δουλειά γραφείου, όμως όποτε μπορώ διαβάζω πολλά περιοδικά τύπου Μαρί Κλαίρ, πηγαίνω σε επιδείξεις και ασχολούμαι γενικά με το μήκος της φούστας. Χόμπυ. Επίσης ίσως να έχω και ένα μπλόγκ μέσα στο οποίο γράφω για το χόμπυ μου "μου άρεσε η διακόσμηση της αίθουσας της Χ πα(τ)σα(βου)ρέλας, τα μοντέλλα ήταν ανορεξικά, φέτος θα φορεθεί πολύ το λιλά σύμφωνα με τον Ψ μόδιστρο..μπλά, μπλά". Ισως και να γράφω και λίγο κουτσομπολιό σαν την Louella Parsons, "άκουσα ότι η Ψ τα έχει φτιάξει με τον Χ, είναι και οι δυό παντρεμένοι με άλλους.." .

Γράφοντας λοιπόν για το χόμπυ μου έμαθα ότι οι παρατηρήσεις μου μπορεί να ενοχλούν κάποιους που ναί μεν δεν είναι οι δημιουργοί της "τάσης της Μόδας" θεωρούν όμως εαυτούς σαν ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ που θα επρεπε να γράφουν στα μπλόγκς για αυτό το θέμα.

Ποιοί είναι αυτοί? Ο καθένας μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του ειδήμονα στο οτιδήποτε έχει μελετήσει, δοκιμάσει, απολαύσει.

Ετσι υπάρχουν πολλά νεύρα.

Ποιά ***λόπαιδα γράφουν για μόδα ενώ είναι γνωστό ότι εμείς είμαστε οι πρωτοδιδάξαντες στα μπλόγκς? Στάχτη, κοροϊδία και μπούρμπερι.

Τσακωμοί, metablogging, κακίες,
οι υποτιθέμενοι δάσκαλοι φέρονται σαν κακκιασμένες γυναικούλες που φοβούνται μη χάσουν τα πρωτοτόκια τους και οι νεώτερες γενιές τους πάρουν το δόξα απο τα χέρια!!.. Είναι γνωστό πιά ότι το καινούργιο και μη χειραγωγήσιμο πιθανόν να είναι απειλητικό..αλλά και στα μπλόγκς?
Μη χειρότερα!

Επειδή λοιπόν σαν χαρακτήρας, δεν κολλάω σε τέτοια, (τα έχω πεί κιόλας στα 5 μου που εξομολογήθηκα πάρα κάτω) λέω σε όλους και όλες που θα προσπαθούν να με αποτρέψουν απο το γράφω για το χόμπυ μου, είτε βρίζοντάς με είτε με σαρκασμούς,

να στρωθούν και να αρχίσουν να απολαμβάνουν την ερωτική πράξη με ανθρώπους που νοιάζονται για εκείνους/εκείνες. Ετσι θα ηρεμήσουν και θα δούν με άλλα μάτια τη ζωή.


Αντε στο καλό!

13 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ πάντως συμφωνώ μαζί σου. Αλλά γνωρίζουμε ότι a priori υπάρχει λογοκρισία στην blogόσφαιρα εφόσον επιτρέπουμε να έρχονται σχόλια στο ιστολόγιό μας. Εκεί κρινόμαστε. Αλλά στο κάτω-κάτω σε όποιον αρέσουμε.

Marina είπε...

Δείμο του πολίτη, βεβαίως να κρινόμεθα όπως και εμείς κρίνουμε τους άλλους. Αλλο όμως να βρίζουμε και να σαρκάζουμε επειδη έχουμε αντίρρηση. Τα θυμωμένα παιδάκια όταν δεν γίνεται το δικό τους σπάζουν το βάζο της μαμάς. Υποτίθεται ότι είμαστε ωριμοι άνθρωποι.

KV είπε...

Μαρινάκι ... μικρογραφία κοινωνίας ... Εμείς τον χαβά μας όμως :))))
φιλιά

ο δείμος του πολίτη είπε...

Απλά υποθέτεις. Όσο το ιστο-χωριό μεγαλώνει και γίνεται ένα αστικό κέντρο, τόσο περισσότερα θα είναι και τα παιδιά. Σαφώς και η κριτική είναι το άπαν. Δεν θέλω ένα ιστολόγιο που μόνο θα μιλάει. Θέλω και ένα να με φιλοξενεί για να μιλήσω κι εγώ, να συνεισφέρω αν μπορώ ή να συμπάσχω σε ένα προβληματισμό του χρήστη. Ξέρω βέβαια ότι αυτό θες κι εσύ. Αλλά είπαμε τους φίλους τους αλλάζουμε. Δες το πιο αισιόδοξα και γράψε ό,τι σε ενοχλεί.

Marina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Marina είπε...

Kvούλα μου, βεβαίως και εμείς κάνουμε το χαβά μας. Απλά με νευριάζουν οι τραμπούκοι. Εχουν αντίρρηση, να την πούν, να συζητήσουμε, το βρισίδι και τα επίθετα μόνο εκείνους κακοχαρακτηρίζουν.

Δείμο, άλλο να μιλήσουν και άλλο να βρίσουν ότι δεν τους κάθεται καλά. Ο Νίκος Δήμου ήταν πολύ σωστός όταν είχε κάπου γράψει ότι σιγά-σιγά η προσωπικότητα του κάθε "ανώνυμου" μπόγκερ ξεσκεπάζεται απο τα γραφτά του.

Jason είπε...

Λοιπόν, εγώ συμφωνώ με το κλείσιμό σου, διαφωνώ όμως ότι υπάρχει λογοκρισία στη bloggόσφαιρα.

Όπως ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, έτσι ο καθένας έχει το δικαίωμα να έρθει να του πει ότι αυτά που γράφει είναι μπούρδες και ότι είναι άσχετος. Αυτό βέβαια και δεν είναι ευγενικό και δείχνει και έναν άνθρωπο κολλημένο στον εγκέφαλο.
Όμως εκεί έγκειται η πραγματική ελευθερία του λόγου, να μπορούνε να μιλάνε και οι κολλημένοι στον εγκέφαλο.
Ελευθερία του λόγου δεν είναι να γράφεις κάτι και να σου λένε όλοι τι ωραία που τα λες. Ελευθερία του λόγου είναι να γράφεις εσύ κάτι και να μπορούν κάποιοι να σου πουν ότι τα τα γράφεις ωραία και πάντα τέτοια και κάποιοι άλλοι να σου πουν ότι γράφεις μπούρδες και κακώς τα γράφεις.

Λογοκρισία επίσης δεν είναι να θεωρούν κάποιοι ότι κακώς εσύ γράφεις μπούρδες, λογοκρισία είναι να σου απαγορεύουν να γράφεις ή να υφίστασαι συνέπειες όταν γράφεις κάτι που δεν πρέπει.

Και αυτό επεκτείνεται και σε αυτό που λέει ο δείμος στο πρώτο σχόλιό του για τα comments. Χωρίς comments η bloggόσφαιρα θα ήταν άδικη, τα comments είναι η ελευθερία του λόγου, όχι η λογοκρισία.
Με το δεύτερο σχόλιό του, όμως, συμφωνώ απολύτως.

Από 'κει και πέρα, άλλο ότι κάποιοι είναι κολλημένοι, μικρά παιδάκια, αγενείς και τραμπούκοι και άλλο ότι υπάρχει λογοκρισία στη bloggόσφαιρα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ω ναι. σε αυτό θα συμφωνήσω μαζι σου. Με τον καιρό διαφάινεται ο χαρακτήρας μας. Αναδεικνύεται μέσα από κείμενα, μέσα από σχόλιο, μέσα από πολλές συμπεριφορές. Κανένας δεν είναι ανώνυμος. Ακόμα και ποιος είναι δημοσιογράφος και πού εργάζεται μπορούμε να μάθουμε.

Σπιτόγατος είπε...

Έλα καλέ!
Για αυτό κάνεις έτσι;
Γράφτα και γράψτους!!!
;)

renata είπε...

Ειδικά η τελευταία παράγραφος με βρίσκει απολύτως σύμφωνη! Καλημέρα, Μαρίνα :)

Marina είπε...

Jason, το έπιασες πολύ καλύτερα απο εμένα αυτό που ήθελα να γράψω. Δεν εννοούσα λογοκρισία με την έννοια που έδωσα, εννούσα ότι μου τα χωσε κάποιος με πολύ άσχημο τρόπο και νευρίασα. Είναι η πρώτη φορά που διαπληκτιζομαι τόσο άσχημα σε μπλόγκ, δεν μου έχει ξανατύχει..τα διαβάζω να συμβαίνουν σε άλλους αλλά ποτέ σε μένα. Βαφτίστικα λοιπόν και ησύχασα! Φουρκισμένη τάγραψα για να "αδειάσω", όχι πως μετάνοιωσα. Είναι όμως ΤΟΟΟΟΣΟ δύσκολο να έχουμε τις αντιρρήσεις μας χωρίς να πετάμε τους καφέδες στα μούτρα των άλλων? Και καλά στη δουλειά που εκεί γίνεται το έλα να δείς, αλλά και στα μπλόγκς..? Στο καλό. Χρειάζομαι μάλλον αναπροσαρμογή, ρετούς, ένα μπουγέλο κρύο νερό να ξυπνήσω, τι άλλο να πώ. Ευχαριστώ Ιάσωνα.

sπιτόγατε, πήρα το βάπτισμα του πυρός, γελάω τώρα που τα διαβάζω..πάμε για άλλα τωρα.

An-Lu είπε...

Η μόνη απάντηση που διαθέτω για αυτά τα ατομάκια είναι: μουχαχαχα!
Έτσι! Στα μούτρα τους!

zoufitsa είπε...

Mαρινακι μου δεν αξιζει να χαλιεσαι.
Αν και αρκετα νεα στην μπλοκοσφαιρα εχω δει πολλα και απλα τα προσπερνω..Οπως ειπε και η Κνουλα μια μικρογραφια ειμαστε και ισως πολυ χειροτερα εδω μεσα μιας και υπαρχει η εν μερη ανωνυμια και καποιοι νομιζουν πως μπορουν να μας τα πρηζουν και να πετανε τα φιντανια τους σαν μανιταρια...

Κλαημερα Κουκλα